Statement

Ok, en mycket inaktiv tid har passerat. Bloggmässigt. I övrigt är det full rulle. Dessutom slarvar jag med allt, en intressant livsinställning som jag aldrig tagit mig tid till att utforska ordentligt förrän nu. Tänker att jag kan göra allt sen och att allt löser sig. Spännande.
Men justja,
Därför: Lifehouse – Everything
och därför: http://www.youtube.com/watch?v=uHdcyue0bSw
är jag kristen.
Ha det så bra!

The World According to Monsanto

Har just sett klart en dokumentär som jag hade bestämt mig för att se som research inför mitt biologiarbete om genmodifierade livsmedel, vilket jag tidigare nämnt. Jag tänkte att det kanske inte var precis rätt ämne, men ville som bara ha lite bakgrund. Nu är jag helt skakad efter att ha bevittnat detta. Let me tell you why!
.
Dokumentären i fråga heter The World According to Monsanto. Monsanto är ett jättemegastort, multinationellt bolag som äger ca 90% av marknaden vad det gäller genmodifierade grödor (+ även medicin och annat)Här är en trailer för själva filmen så får ni se for yourselves:
  • De säljer plantor av t.ex. majs, soja och bomull som de ändrat generna på så att de antingen skickar ut gift som dödar skadeinsekter, eller så att de inte dör av Monsantos eget giftiga bekämpningsmedel. Kan ju se ut som rätt praktiska egenskaper men:
  • Generna de ändrat tar de sedan patent på, vilket innebär att bönderna som köper av dem inte får behålla utsäde från plantorna för att plantera nästa år, det är det vanliga sättet. Istället måste de köpa nya frön av Monsanto som är ca 4x dyrare än vanliga frön. Detta blir i slutändan ASDYRT och håller på att utarma stora delar av det fattiga jordbruket i utvecklingsländer. För när man väl börjat så genmodifierat blir marken i princip förstörd och man måste fortsätta så Monsantos fina plantor..

Och vad är detta nu då? Jo, Monsanto, som håller på att ta över hela världens matindustri, var de som tog fram de förskräckliga kemiska vapen som USA använde i Vietnamkriget. Gifterna ger fortfarande upphov till att många vietnamesiska barn föds med svåra funktionshinder. Kära Monsantisarna är också ansvariga för stora läckage av bl.a dioxin, ett mycket farligt ämne som ger effketer som t.ex. de som syns på bilden längst till höger. Ett annat mörkt kapitel i deras historia var när det framkom att de medvetet hade läckt ut farliga gifter, PCBs, i en Amerikansk stad vid namn Anniston, men valt att inte tala om något för man hade "inte råd att förlora en dollar av affärer". Det resulterar i att massa människor fick och får än idag cancer och dör.
Monsanto hävdar hela tiden, trots mycket bristande undersökningar och flertaliga protester från modiga forskare, att deras genmodifierade produkter inte är farliga. För mig blir det dock svårt att se hur man verkligen kan lita på ett företag med en sådan historia?

Visst, mycket text det här, men jag blir bara så himla ARG. Något måste ju gå att göra. Iaf skriva ett blogginlägg..
-
Det läskigaste med alltihopa tycker jag var att även om de genmodifierade växterna inte är farliga i sig, så sprids deras frön med vinden och blandas med vanliga sorters växter, och då kan de ändrade generna hamna på andra platser i arvsmassan. Det skapar "monsterplantor" med abnorma egenskaper vars farlighet på inget sätt kan förutses. Det kan, och har redan börjat, infektera vanliga sorters plantor som helt enkelt försvinner, dör ut.
Ok, kanske inte riktigt., men get the point;)
.
Det här är mina egna tolkningar, men se filmen (!) här så får du bedöma själv:
Om du inte orkar se hela rekommenderar jag att hoppa ca 1 h, därefter och senare in i filmen börjar det verkligt hemskaste.

Det är som indiskan Vandana Shiva säger:
"Food is more powerful than bombs, it's more powerful than guns. This is the best way to control the populations of the world"

Bazinga!

Schenare zigenare! Ehmn.. (Ville bara hitta ett alternativ till "Hej allihopa", men det där var kanske inte så lyckat). HURsomHElst, här är jag nu, mitt i en lördag som har föregåtts av en mindre vanlig vecka. Fick, som jag försökte indikera i det förra inlägget, en spark i huvudet i måndags. Alltså inte fordonet utan en sådan som skapas av en fot i rörelse. Kände mig inte så jätterisig just efteråt men var ändå hemma från skolan en snutt för säkerhets skull. Men sedan på onsdagen så började jag må massa värre så då blev det akuten också fick jag sova över på lasarettet. (Hade din pappa som doktor där på morgonkvisten Mattias;0)).
Det var inget mer än en vanlig hjärnskakning i alla fall, som tur var. 4 dagars missad skola däremot!! Ser inte framemot att ta igen det här. Och sedan ingen fotboll på typ 2 veckor. Yey med stort Y! MEN det finns bra saker också, melodifestivalen börjar ikväll, mamma har gjort kladdkaka och dom har skotertävling på viken här utanför. (Det sista var ironi, skotrar=massor av äckligt ljud och C02-utsläpp)

Känner att jag saknar studset och flytet när jag skriver idag. Ni får ta hänsyn. Eftersom jag inte är någe kul idag så fortsätter vi med youtube-länkandet och låter någon annan vara det.
Kan förresten sedan unite inte tänka ordet youtube i huvudet - jag tänker JotobÈ

på tal om blåbär

Visar sig att jag har fått lite extratime hemma nu.

RSS 2.0